Slapeloosheid

Acupunctuur en slapeloosheid

Om de volgende dag weer over genoeg energie te kunnen beschikken, is het belangrijk dat we voldoende slapen, om onze ‘accu’ weer op te kunnen laden. Lukt dat niet, dan heeft slapeloosheid direct invloed op ons welzijn en ons gedrag. Slaapstoornissen kunnen zijn: moeite met inslapen, doorslapen, te vroeg wakker worden of verstoorde slaap.

In Nederland heeft ruim 15% van de bevolking af en toe last van slapeloosheid. Tweederde hiervan betreft vrouwen. De term ‘slapeloosheid’ (insomnia) wordt gebruikt om aan te geven dat er een stelselmatig tekort is aan nachtelijke slaap. Hoeveel slaap iemand nodig heeft, is verschillend. Sommigen hebben genoeg aan drie uur slaap, anderen moeten beslist acht uur slapen om zich uitgerust en fit te voelen.

Bij het ouder worden komt het vaker voor dat we ’s nachts even wakker worden en daarna weer inslapen. Dat is beslist niet ongewoon of ongezond.

Oorzaken en gevolgen van slaapstoornissen:

Slaapproblemen en slapeloosheid ontstaan vaak door spanningen, bezorgdheid, piekeren of oververmoeidheid. Maar ook pijn, alcoholgebruik, ’s avonds te lang actief blijven of een onrustige slaapomgeving kunnen het slaapritme verstoren. Berucht zijn het werken in ploegendienst of de gevolgen van jetlag voor het natuurlijke bioritme. De gevolgen van slaapproblemen en slapeloosheid zijn ingrijpend. Slapeloosheid en slaapproblemen kunnen leiden tot concentratieproblemen, prikkelbaarheid, vermindering van de eetlust en de weerstand.
Slaapproblemen en slapeloosheid hebben een nadelig effect op onze gezondheid. De verleiding is groot om slaapmiddelen te gebruiken. Die lijken een oplossing te bieden maar zodra u ermee stopt, komen de problemen terug. Bovendien hebben slaapmiddelen vaak bijwerkingen en kunnen ze verslavend zijn.

Helpt acupunctuur bij slapeloosheid?

Vanuit de acupunctuur wordt slapeloosheid gezien als een verstoring van de energiebalans. In het bekende yin-yangsymbool staat de donkere helft, de yin-energie, voor rust (nacht) en het lichte gedeelte, de yang-energie, voor actie (dag). Deze lopen vloeiend in elkaar over. Vanaf het moment van opstaan worden we actief (yang), maar in de loop van de dag wordt de yin-energie belangrijker. We bereiden ons langzaam voor op onze nachtrust. Dat is een natuurlijk proces. Maar als u te veel aan uw hoofd hebt, als u loopt te piekeren of als u uw zaakjes voor de volgende dag al loopt te plannen, dan is uw natuurlijke balans verstoord. Hierdoor kunt u niet in slaap komen, met alle gevolgen van dien.

Een behandeling met acupunctuur kan deze disbalans mede herstellen.

 

  Vraag hier uw brochure(s) over acupunctuur aan

  Acupunctuur uitgebreidAcupunctuur algemeenAcupunctuur ademhalingsproblemenAcupunctuur blaasklachtenAcupunctuur burn-outAcupunctuur hoofdpijnAcupunctuur hooikoortsAcupunctuur huidproblemenAcupunctuur klachten bij kinderenAcupunctuur maag- en darmklachtenAcupunctuur overgewichtAcupunctuur overgangsklachtenAcupunctuur reumatische aandoeningenAcupunctuur RSIAcupunctuur rugklachtenAcupunctuur slaapproblemenAcupunctuur sport & blessuresAcupunctuur vruchtbaarheidsproblemenAcupunctuur zwangerschapsklachten  [text your-tel watermark "Uw telefoonnummer]


  acupunctuur friesland

  Acupunctuur

  Lees verder
  acupunctuur behandeling friesland

  Behandelmethoden

  Lees verder
  acupunctuur tegen klachten

  Klachten

  Lees verder
  verf1

  Vergoeding

  Lees verder